Sandefjord Næringsforening med en rekke medlemsbedrifter i kommunen vår har mobilisert for fortsatt satsing på RM på SVGS.

Satsing på Restaurant og mat

Tor Hansen, Sandefjord Arbeiderparti For 11 måneder siden skrev jeg i SB kronikken «RM blir drømmenes teater». Mange syntes at jeg hadde tatt en for stor dose Møllers tran i forbindelse «Restaurant og matfags» framtid på SVGS. I slutten av forrige uke falt alle brikker på plass for storsatsing på RM på Norges største videregående skole. Det var i høst tverrpolitisk enighet i hovedutvalget for utdanning om å droppe utdanningsdirektør Helge Galdals forslag om å kutte ut presiseringen om «hvis det ble færre enn 90 primærsøkere til RM i Larvik, Tønsberg og Sandefjord, ville RM på SVGS kuttes ut». I fylkesdirektørens innstilling til hovedutvalget, var antallet tatt vekk. Noe alle fylkespolitikerne applauderte. Fylkeskommunen kan nå bekrefte at det om få uker settes i gang med å rive store deler av Barden og bygge nye arealer for kommende elever på RM. Alt står klart til sommeren slik at alle VG1-elevene på RM kan ta i bruk splitter nye lokaler med kjøkken, tilliggende kjøleanlegg, to VG1-klasserom og spesialrom i august 2022. Sandefjord Næringsforening med en rekke medlemsbedrifter i kommunen vår har mobilisert for fortsatt satsing på RM på SVGS. Samtlige politiske partier i Sandefjord har kjempet for å beholde og videreutvikle skoletilbudet RM i regionen vår på ulike måter. Lærerne på RM, tidligere og nåværende elever har over flere år aksjonert på ulike måter slik at de folkevalgte kan forstå betydningen av hvor viktig RM-tilbudet er for elevene i regionen vår. Det som kjennetegner de ulike initiativene, er noe jeg opplever som unikt for kommunen vår. Vi står «Sammen for Sandefjord». Nøkkelpersoner fram mot søkerfristen 1. mars er rådgiverne på Breidablikk, Andebu, Bugården, Varden, Stokke, Ranvik ungdomsskole, andre elever i 10. klasse i Vestfold og deres foreldre. Rådgiverne må fortelle 10. klassingene og deres foreldre at fylkeskommunen har siden våren 2021 opprettet «Bransjesamarbeid for økt rekruttering til RM». Workshops ledet av administrerende direktør i «Ungt entreprenørskap» hadde ansvar for debatten rundt vår framtid. Matnasjonen Norge er helt avhengige av fagarbeidere, konkluderte deltakerne. Egen prosjektleder som leder den helhetlige satsinga på å framsnakke RM og spisse ulike tiltak slik at også folkehelseproblematikken trekkes inn, er for lengst ansatt av fylkeskommunen. Loni Bjerkholt-Pedersen har en stilling med vekt på å profilere RM-tilbudet i media generelt og sosiale medier spesielt. En tredje prosjektmedarbeider er tilsatt i en stilling hvor hovedfokuset er på «Matfylket». Samarbeid skole og næringsliv settes i gang med en treårig storsatsing med kompetansemidler fra Utdanningsdirektoratet. Hospiteringsordninger skole og næringsliv er sentralt. Likeså å styrke RM-tilbudet med såkalte TAF-løp over fire år slik at RM-elevene får generell studiekompetanse.  Det oser gründerånd av de involverte personene og av de ulike prosjektene. Sammen med det proffe næringslivet i regionen vår og de dyktige og entusiastiske lærerne på RM, er dette som skapt for et mestringsmiljø hvor elever fra 10. klasse kan få sine ønsker oppfylt om god opplæring innen matfaget, øving i å servere og kommunisere med gjester, drive restaurantdrift og få god utdanning i ulike allmennfag. Sandefjord trenger fagarbeidere som garanteres lærlinge- og arbeidsplasser i regionen vår.